top
logo

>> Hírdetmény <<


Kezdőlap
Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara
Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkmmk   
2022. november 23. szerda, 09:01

„A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” szakmai nap a Bács – Kiskun Megyei Mérnöki Kamara szervezésében – 2022.11.18.

 

Kamaránk 2022. november 18. napján „A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” elnevezésű szakmai napot tartott ötven fő kamarai tag, valamint érdeklődő részvételével.

A szakmai nap első felének Kalocsa Városházának Díszterme adott otthont, ahol Dr. Filvig Géza polgármester úr köszöntőjét követően kiváló és tartalmas előadásokat hallhattak a kollégák a projekt megvalósításán dolgozó szakemberektől. Bemutatásra kerültek a híd tervei, annak sajátosságai, megismerkedhettünk az alapozás kialakításának folyamatával, az ártéri hidak tervezési feladataival, valamint a hidat érintő környezeti hatások, terhek, kiemelten a széldinamikai vizsgálatok fontosságával. Megtekinthettük a hídhoz kapocslódó úthálózati terveket, valamint a kivitelezés sajátosságait, illetve feltérképezhettük az új híd környezetében tervezett és megvalósítás alatt álló folyószabályozási munkákat is.

A szakmai prezentációk után a Kalocsa-Meszes Duna-parton fekvő Kék – Duna Vendéglőben elfogyasztottuk ebédünket, majd ezt követően a program második részeként projektvezető úr kíséretében megtekintettük a híd építési területét. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hiszen egész nap szakadt az eső, de ez cseppet sem szegte kedvünket, hiszen az előadók által átadott elméleti információk a helyszínen öltöttek testet, saját magunk is szemtanúi lehettünk annak a komplex, több szakterületen átívelő folyamatnak, melynek eredményeképpen várhatóan 2024. év közepére elkészülő műtárgynak köszönhetően az eddigi közel hetven perc helyett tizenöt perc alatt lehet megtenni a Kalocsa – Paks közötti távolságot.

Az eseményen történő részvétellel a vízgazdálkodás – és vízépítés, a tartószerkezet, valamint a közlekedés szakterületén dolgozó mérnökök éves továbbképzési kötelezettségüknek tudtak eleget tenni.

 

IMG E5358 IMG E5369
Módosítás dátuma: 2022. november 23. szerda, 09:15
 
PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkmmk   
2022. november 15. kedd, 11:15

 

 

cim

 

„A közbeszerzések mérnöki szemmel” elnevezésű szakmai roadshow – 2022.11.11.

 

Helyszín: Kecskemét – Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

 

A közbeszerzési eljárásokon belül az összértéket tekintve az építési beruházások azok, amelyek a legnagyobb részarányú kategóriát teszik ki. A Közbeszerzési Hatóság az Építési Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Mérnöki Kamarával közösen 2022. őszén országos roadshow-t szervezett, melynek célja az építési beruházás célú közbeszerzések által érintett ajánlatkérők, gazdasági szereplők és szakértők számára szakmai rendezvények megtartása, több fővárosi és vidéki helyszínen. A rendezvénysorozat keretében a három szervezet előadásokat tart, melyek során a szakmai közönséggel aktuális és releváns információkat, jó gyakorlatokat oszt meg az építési beruházás célú közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása, a prevenció erősítése érdekében.

Kecskemét a 7 alkalmas előadássorozat 3. állomása volt 2022. november 11. napján.

Az eseményen mintegy 100 fő vett részt személyesen, valamint közel 160 fő az online térben követte figyelemmel a szakmai napot.

A Közbeszerzési Hatóság szakemberei felhívták a figyelmet a közbeszerzési eljárások előkészítése során feltárt leggyakoribb hiányosságokra, valamint azokra a tipikus hibákra, melyeket a tervezési – mérnöki szolgáltatásokkal, illetve építési beruházásokkal kapcsolatos ajánlati felhívások és korrigendumok ellenőrzése során tapasztalnak, továbbá szó esett a szerződésteljesítés dokumentálásáról, a szerződések módosításának megfelelő alátámasztásáról is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnökségi tagja az építési beruházási célú szerződések tekintetében az árindexálás kérdéskörét járta körbe, majd a Magyar Mérnöki Kamara előadói részletezték az építési beruházások sajátosságait, kitértek az egyenértékűség témakörére és a műszaki átadás – átvételi eljárás sajátosságai is górcső alá kerültek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Kovács László a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Wagner Ernő a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, valamint Abonyi Csaba a Bács – Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

A szakmai napon történt részvétellel a mérnökök éves szakmai továbbképzési kötelezettségüknek tudtak eleget tenni, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók is tanulmányi pontokat kaptak azáltal, hogy jelen voltak a rendezvényen.

 img 5272

 

 

Módosítás dátuma: 2022. november 16. szerda, 05:44
 
PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkmmk   
2022. október 28. péntek, 05:06

Szakmai kirándulás a Bács – Kiskun Megyei Mérnöki Kamara szervezésében – Visonta, 2022.10.24.

A Bács – Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elektrotechnikai és épületvillamossági, valamint környezetvédelmi szakcsoportjának közös szervezésében 2022. október 24. napján 38 fő kamarai tagunkkal és szakmagyakorlónkkal az MVM Mátra Energia Zrt. visontai telephelyére látogattunk el.

A szakmai nap keretében megismerkedhettünk a Mátra Energia Zrt. technológiájával, bevezetésként egy kisfilm megtekintésével, melyet Orosz Zoltán fejlesztési és projektvezető színvonalas előadása követett, aki ismertette az erőmű fejlődésének történetét, rávilágított az erőmű működésének legfőbb paramétereire, valamint beszélt a modernizáció lehetőségeiről is. Az elméleti ismereteket követően kisvonattal körbe utazva testközelből is megtekinthettük a telephely egyes részeit, betekintést nyerhettünk a monumentális, világszabadalommal is rendelkező Heller – Forgó féle száraz hűtőtornyok egyikébe, ahol a világon elsőként kerültek beépítésre a füstgáz – kéntelenítő berendezések, továbbá bepillanthattunk a működés során keletkező egyik fő melléktermék, a gipsz kezelésének folyamatába is. Az ebéd elfogyasztása erejéig megpihentünk a kantin étteremben, majd nekivágtunk a program második felének. Érdekfeszítő előadást hallhattunk Túróczi József okleveles villamosmérnök tolmácsolásában a hálózatokban felmerülő villamos zavarokról, valamint a Mátra Energia Zrt. Környezetvédelmi Osztályának vezetője jóvoltából feltérképezhettük az erőmű környezetvédelmi programját is. Szakmai kirándulásunk utolsó állomásaként a Bánya Kilátóhoz vezetett az utunk. Megannyi hasznos információ és élmény birtokában a késő délutáni órákban visszaérkeztünk kiindulási pontunkra, Kecskemétre.

Molnárné dr. Bóta Alexandra titkár

IMG 7130

IMG 7159

Módosítás dátuma: 2022. október 28. péntek, 05:10
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

3. oldal / 45

badogos segedlet banner

Statisztika

Tagok : 112
Tartalom : 410
Webcímek : 7
Tartalom találatai : 357431

 

 

 

IN MEMORIAM 

 

Kerekes István

gépészmérnök

1952 – 2023

 

 

A KÖZBESZERZÉSEK MÉRNÖKI SZEMMEL
2022. NOVEMBER 11.

közbeszerzés2022nov11


bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: ThemZa tutorials ntchosting Valid XHTML and CSS.